09 228 03 33 (afspraken)

Infiltratie neurinoom

Morton neurinoom

Een Morton neurinoom is een inklemming van een gevoelszenuw in de voorvoet door verdikking van de desbetreffende zenuw, vaak tussen de kop van metatarsaal 3 en 4, maar soms ook tussen 2 en 3.

De patiënten klagen van een bobbel in de schoen en hebben vaak het gevoel dat ze over deze bobbel afrollen tijdens het stappen. Dit kan soms gepaard gaan met een “klik” gevoel. Soms heeft de patiënt ook branderige pijn met uitstraling naar de tenen. Soms zijn er ook klachten van gevoelloosheid in de tenen. 

Niet-operatieve behandeling

De behandeling van een Morton neurinoom is in eerste plaats conservatief. Het dragen van schoenen met een brede tip en goede afrol, zonder hak, eventueel tezamen met het dragen van steunzolen met een retrocapitale ophoging moeten als eerste behandeling worden overwogen. Een infiltratie met cortisone kan de conservatieve behandeling aanvullen.

Andere neurinomen of zenuwinklemmingen

Ook op andere plaatsen in het lichaam kunnen zenuwen ingeklemd geraken of een neurinoom veroorzaken. Ook voor deze situaties is een infiltratie met een corticoïd vaak zinvol.

Zo is er de meralgia paresthetica, het Joplin neuroma, het nervus radialis superficialis syndroom (Wartenberg syndroom), suprascapulaire pijnbestrijding, carpale tunnel syndroom, cubitale tunnel syndroom, …