09 228 03 33 (afspraken)

Hyaluronzuur injectie bij artrose

Wat is hyaluronzuur?

Hyaluronzuur is een vrij recent geneesmiddel. Hyaluronzuur is een natuurlijke, lichaamseigen stof. Dit is de belangrijkste component van het vocht dat het gewricht omgeeft en een belangrijke rol ervan is het beschermen van het kraakbeen. Bij artrose is zowel de kwaliteit als de kwantiteit van dit lichaamseigen hyaluronzuur merkelijk verminderd. En wordt het moeilijker om het beschadigde kraakbeen te voeden en te beschermen.

Volgens recent onderzoek zou het herhaald inspuiten van hyaluronzuur de aanmaak van het lichaamseigen hyaluronzuur stimuleren en fungeren als smeermiddel in het gewricht. Hiervoor zijn minimum drie inspuitingen nodig, telkens met een tussenpauze van één week. Sommige patiënten voelen het effect van hyaluronzuur al na de eerste injectie, bij anderen duurt het twee tot drie weken. Ze hebben beduidend minder pijn en bewegen wordt veel makkelijker. Dit duurt ongeveer 3 à 6 maanden. Als de pijn en de stramheid geleidelijk terugkeren, kan er een nieuwe kuur injecties met hyaluronzuur toegepast worden om opnieuw het kraakbeen te stimuleren en smeren. 
De publieksprijzen in de apotheek voor 3 spuiten hyaluronzuur variëren tussen 100 tot ruim 300 euro. De spuiten worden niet terugbetaald door de ziekenfondsen.

Voorbereiding

Indien u bloedverdunnende medicijnen gebruikt, moeten deze in overleg met uw behandelend arts tijdelijk gestopt worden. Hij/zij zal in overleg met  u bepalen welke medicijnen tijdelijk gestopt moeten worden. Voor andere medicijnen gelden geen beperkingen.

Behandeling

De behandeling wordt uitgevoerd op de echografie-kamer. In de echografie-kamer gaat u op de onderzoekstafel liggen en ontbloot u de te onderzoeken regio.

Met behulp van het echografieapparaat (transducer) wordt de juiste plaats voor de prik bepaald. De radioloog desinfecteert uw huid en geeft hierin de prik. De radioloog prikt met de naald tot in het gewricht. Vervolgens wordt het hyaluronzuur ingespoten.

Alles samen duurt dit ongeveer 5 à 10 minuten.

 

Na de behandeling

De positieve effecten van een behandeling met hyaluronzuurinjecties kunt u ondersteunen door uw gewrichten met bijkomende maatregelen “in beweging te brengen”. Bepreek het met uw arts. 

Bij artrose van knie-, schouder- of heupgewricht:

  1. Veel bewegen, zonder het gewricht te overbelasten (zwemmen, wandelen, fietsen)
  2. Spieren rondom het gewricht met gerichte oefeningen versterken
  3. Overgewicht beperken