09 228 03 33 (afspraken)

Lavage peesverkalking

Vanwaar de pijn?

Peesverkalking kan in verschillende pezen voorkomen, meestal in de schouder. De verkalking ontstaat waarschijnlijk door slijtage van de pezen en kan ook in meerdere pezen in het lichaam voorkomen. Door de verkalking wordt de pees geïrriteerd en dikker. Dit zorgt voor pijn en ontstekingen.

Voorbereiding

Indien u bloedverdunnende medicijnen gebruikt, moeten deze in overleg met uw behandelend arts tijdelijk gestopt worden. Hij/zij zal in overleg met  u bepalen welke medicijnen tijdelijk gestopt moeten worden. Voor andere medicijnen gelden geen beperkingen.

Behandeling

De behandeling wordt uitgevoerd op de echografie-kamer. In de echografie-kamer gaat u op de onderzoekstafel liggen en ontbloot u de te onderzoeken regio.

Met behulp van het echografieapparaat (transducer) wordt de juiste plaats voor de punctie bepaald. De radioloog desinfecteert uw huid en geeft hierin een verdovingsprik. De radioloog prikt met de naald in de aanwezige kalk in de pezen. Vervolgens wordt de kalk meerdere malen doorspoeld met de verdovingsvloeistof. Een deel van de kalk verlaat hierbij via de naald direct het lichaam. Door de reactie van het lichaam op het prikken en het spoelen, wordt achteraf de rest van de kalk door het lichaam opgenomen. Na afloop van de spoeling wordt er een ontstekingsremmer (cortisone) in de slijmbeurs langs de pees gespoten.

Hoe lang duurt het?

In totaal duurt het onderzoek ongeveer 30 tot 40 minuten.

Risico’s en bijwerkingen

Na deze ingreep heeft u de eerste 4-6 uur geen pijn. Daarna komt de pijn terug, meestal heviger dan voorheen. Zelden kan uw huid ook rood en gezwollen zijn. Dit is onderdeel van het genezingsproces en zakt geleidelijk af. De eerste 2 tot 3 dagen na de behandeling mag u uw schouder niet te veel gebruiken. U mag de schouder alleen binnen de pijngrenzen gebruiken.

 

Complicaties

  • Tijdelijke roodheid in het gelaat en/of lokaal (bijwerking cortisone). Dit kan gepaard gaan met hoofdpijn.
  • Pijn die niet genoeg afneemt na de behandeling (20-30%).
  • Infectie van de schouder na behandeling.

Resultaten

Het resultaat van een behandeling is meestal goed (70% tot 80% van de patiënten is tevreden). Zij ervaren minder pijn en kunnen de schouder beter gebruiken. Wel duurt het herstel lang: van 3 à 4 maanden tot 1 jaar.

Na de behandeling

Na de behandeling mag u niet zelf auto rijden. Regel daarom iemand die u brengt en ophaalt. De genezing geeft de eerste tijd na de behandeling (soms tot 2 weken) meestal meer pijnklachten dan er voor de behandeling waren. U kunt hier een pijnstiller voor gebruiken maar enkel maar van het type paracetamol. U kan ook ijs op de schouder leggen.

Achteraf

Na ongeveer zes tot acht weken krijgt u best een controle-foto. Tijdens de controle wordt gekeken of de hoeveelheid kalk is afgenomen. Soms is het nodig de behandeling te herhalen afhankelijk van de overgebleven kalk op de controle-foto.