09 228 03 33 (afspraken)

Mammografie

Afspraak maken

Opsporen van borstkanker met mammografie

 

Borstkankerscreening

De Vlaamse overheid maakt van de strijd tegen borstkanker een prioriteit. Sinds 15 juni 2001 kan elke vrouw van 50 tot en met 69 jaar om de twee jaar gratis een mammografie (röntgenfoto van de borsten) laten nemen. De overheid betaalt dit onderzoek voor u.

Via de huisarts of gynaecoloog kan bij vrouwen jonger dan 50 of ouder dan 69 jaar ook naar borstkanker gescreend worden, in dit geval is dit niet betaald door de overheid.

Wat is een screeningsmammografie?

Bij borstkankerscreening worden er 4 foto’s van de borsten genomen. Op de foto’s zien radiologen of er afwijkingen in de borsten zijn die nog niet voelbaar zijn. Bij een screening zal geen echografie gebeuren. Indien iets verdacht gezien wordt op de foto’s of indien er twijfel bestaat, kan u teruggeroepen worden voor een aanvullende echografie.

Waar kan ik zo’n mammografie laten nemen?

De mammografie zelf gaat door in een radiologische dienst van een algemeen ziekenhuis of in de praktijk van een radioloog die erkend is door de Vlaamse overheid. Je bent niet verplicht om naar de dienst te gaan die op je oproepingsbrief staat. Als patiënt heb je steeds de vrije keuze.

Hier kan je alle diensten vinden waar je het onderzoek kan laten uitvoeren.

Als u tussen 50 en 69 bent, kunt u op twee manieren een screeningsmammografie laten nemen:
De dag van het onderzoek moet u ofwel het voorschrift van de arts of gynaecoloog ofwel de oproepingsbrief van het screeningscentrum afgeven aan de dienst waar u de mammografie laat nemen. U ontvangt automatisch een oproepingsbrief of u kan er naar vragen bij uw huisarts.

Waarom is het onderzoek enkel voor 50- tot en met 69-jarigen?

De Vlaamse overheid volgt de Europese aanbevelingen. De mammografie is in die leeftijdsgroep het beste middel om borstkanker in een vroeg stadium op te sporen, lang voordat er zich klachten voordoen. Zo zullen in die leeftijdsgroep minder vrouwen aan borstkanker sterven. Buiten deze leeftijdsgroep kan u zich steeds laten screenen met een voorschrift van uw huisarts of gynaecoloog. 

Wanneer krijg ik de resultaten?

De foto’s worden door 2 onafhankelijke radiologen bekeken in 2 verschillende centra. Daarom duurt het 2 tot 3 weken vooraleer de resultaten gekend zijn. U krijgt de uitslag thuis met de post. Uw huisarts krijgt deze ook.

Screeningsstatus?

Vanaf het najaar 2016 kan elke vrouw online haar persoonlijke screeningsgegevens raadplegen in Vitalink, het online gezondheidsplatform van de Vlaamse overheid. Dit kan door gratis de Patient HealthViewer te downloaden die door de ziekenfondsen ter beschikking wordt gesteld (http://www.vitalink.be).

Ik voel iets verdachts aan mijn borsten. Ik ben ongerust. Wat moet ik doen?

Merkt u iets verdachts aan uw borsten, heeft u klachten of voelt u zich ongerust, ga dan naar uw huisarts of gynaecoloog. 

Verloop van het onderzoek

De dag van de afspraak meldt u zich in de mammografische eenheid. U neemt mee:

  • de verwijsbrief van arts/gynaecoloog of uitnodiging van het screeningscentrum
  • uw identiteitskaart
  • eventueel vroegere mammografieën of codes om online vroegere mammografieën te raadplegen