09 228 03 33 (afspraken)

Facetinfiltratie

U heeft last van pijn in uw rug. Deze pijn komt mogelijk door irritatie van een of meerdere facetgewrichten van de wervelkolom. Om deze pijn te verlichten, heeft uw arts een injectie in het facetgewricht voorgesteld. 

Het facetgewricht

Facetgewrichten zijn de kleine gewrichten die zich bevinden aan de achterkant van de wervels en die buigen, uitrekken, draaien en zijwaartse bewegingen van de wervelkolom toestaan. Bij slijtage van deze gewrichten kan facet-artrose ontstaan. Dit kan pijn veroorzaken.

 

Doel van de behandeling

Bij irritatie van het facetgewricht kan de arts een injectie in het gewricht geven. De behandeling kan twee verschillende doelen hebben:

Diagnostisch: 
De arts wil met de injectie uitzoeken of irritatie van het facetgewricht de oorzaak is van uw pijnklachten. Het effect van de injectie is tijdelijk, dit betekent dat de injectie de pijnbron voor korte tijd uitschakelt.

Therapeutisch: 
Als duidelijk is dat de pijnklachten afkomstig zijn van het facetgewricht, dan kan de arts proberen de irritatie met een injectie met cortisone te verminderen. Hierdoor neemt de pijn af. En kunt u de oefeningen die nodig zijn om de functie van het gewricht te verbeteren, gemakkelijker uitvoeren.

Procedure

 

Voorbereiding

Er is geen specifieke voorbereiding vereist. Laat ons wel weten of u bloedverdunners neemt. Sommige bloedverdunners moeten op voorhand gestopt worden omdat het risico op bloeding tijdens en na de procedure anders te hoog is.

Het inspuiten

U ligt op uw buik op de behandeltafel. Eerst ontsmet de arts uw huid, op de plaats waar u de injectie krijgt. Onder röntgendoorlichting plaatst de arts een dun naaldje in het gewricht. 
Vervolgens spuit de arts het middel in. Deze procedure wordt herhaald in alle geïrriteerde facetgewrichten.

Duur van de behandeling

Alhoewel de injectie in elk facetgewricht slechts enkele minuten duurt, duurt de hele behandeling ongeveer 15 minuten.